Prośba o radę w sprawie O1 BFQ z BRC Sequent24
Zwiń
X
-
Prośba o radę w sprawie O1 BFQ z BRC Sequent24
Cześć,
Proszę o poradę w sprawie mojej Octavii 1 z silnikiem BFQ i instalacją BRC Sequent24.
Auto ma 79000km, instalacja zamontowana przy 50000 (w połowie 2013 roku, jeszcze na gwarancji w firmie CZAKRAM). Filtry, świece i kable zmieniane co 15000 km. Ostatnio zauważyłem, że na gazie przy wyłączonej klimie lekko szarpie przy ruszaniu i wolne obroty trzyma na 600 - 700 obr/min. Czasem zdarzy im się zafalować +- 100 obrotów. Przy hamowaniu silnikiem do mniej więcej 1200 obrotów i naciśnięciu sprzęgła (ale nie przy każdym) zauważyłem spadek obrotów do 900 i chwilowe podwyższenie do 1200 - 1300. Potem spadają do 600 - 700.
Jednak jak włączę climatronic to obroty na gazie utrzymują się na poziomie 900 obr/min., przy ruszaniu nie szarpie i nie występuje podwyższenie obrotów.
Może czegoś nie wiem bo to moje pierwsze auto z gazem i klimatyzacją ale wydawało mi się, że climatronic dodatkowo obciąża silnik i wtedy mogłyby występować obniżone obroty i szarpanie.
Co myślicie o takich objawach? Gdzie powinienem szukać przyczyny?
Będę wdzięczny za wszelkie rady i wskazówki.
Czy ktoś może polecić dobrego gazownika ze Szczecina, Stargardu Szczecińskiego lub okolic ?
-
-
Zacznij od wyczyszczenia klapki przepustnicy preparatem w sprayu.
Ja użyłem K2 do czyszczenia przepustnic.
Zabrudzona krawędź obwodowa klapki przepustnicy może powodować jej przyklejanie się do korpusu przy domykaniu, a wtedy silniczek nią sterujący reaguje dość nerwowo i uchyla ją deko za mocno, stąd zapewne wahania obrotów.
U mnie umycie przepustnicy pomogło.
Podłącz Vaga i sprawdź, czy za każdym naciśnięciem pedału sprzęgła masz sygnał z czujnika jego położenia.
Wchodzisz w o1 silnik, potem bloki pomiarowe i odpowiedni zestaw bitów.
Pamiętam tyle, że przy naciśnięciu sprzęgła zmienia się stan z zera na jeden jednego z bitów czterobitowego słowa, a po naciśnięciu pedału hamulca inny bit zmienia swoją wartość z zera na jeden.
[ Dodano: Sob 30 Sie, 14 18:54 ]
Jeśli chodzi o klimę, to przy włączonej silnik ma o około 200 rpm wiecej na biegu jałowym, a co za tym idzie, w nieco innym położeniu jest klapka przepustnicy, stąd nie odczuwasz efektu jaki opisałeś.
[ Dodano: Sob 30 Sie, 14 18:59 ]
Tutaj masz całą opisówkę sterownika silnika dla naszego motoru:
Komentarz
-
Komentarz